Jako vejce vejci

Říká se jako vejce vejci, přesto slepičí vajíčka mohou mít celou škálu barev, tvarů i velikostí. Ta od babiček mají žloutky tak nějak žlutější než z obchodů a sousedova za plotem se zase zdají větší. Nejde ale jen o první pohled, vejce se mohou lišit také v tom, co je pod skořápkou – ve svém složení.  

Česká slepice zlatě kropenatá a slepice oravka jsou česká a slovenská národní plemena, která byla šlechtěna a chována již po staletí. A právě tato dvě plemena si vědci vybrali pro svůj výzkum. V něm porovnali, jaký vliv může mít plemeno, způsob ustájení a věk slepice na kvalitu snášených vajec. Zajímala je například hmotnost a tvar vejce, pevnost a barva skořápky, poměr žloutku k bílku, ale také krevní ukazatele jako celkový cholesterol a obsah bílkovin v krvi.

Vědci hodnotili vajíčka od 34, 42 a 50 týdnů starých slepic chovaných v tzv. obohacených klecích a těch z podestýlkových chovů. Při studii bylo využito celkem 132 zvířat a od každého plemene bylo ve sledovaném období odebráno vždy 60 vajec. Kromě toho byly odebrány také krevní vzorky samotných nosnic. Odběry se slepicím dělaly mezi sedmou a osmou hodinou ranní z křídelní žíly.

A co přinesly výsledky? Signifikantní rozdíly vědci zjistili například u množství cholesterolu v krvi, které bylo vyšší u slepic chovaných v obohacených klecích. Rozdíly v celkovém obsahu bílkovin zase souvisely s věkem nosnic, mladší měly v krvi zastoupení vyšší. Co se týká kvality vajec, vliv na barvu skořápky měl zejména druh plemene, zatímco systém ustájení měl vliv na hmotnost, povrch, tloušťku i pevnost skořápky. Získané výsledky představují zajímavé srovnání změn v biochemických parametrech krve a kvalitě vajec. Zmiňované faktory je určitě nutné dále zkoumat, zejména pak u dalších plemen, kde takové údaje bohužel prozatím často chybí.

Původní práci najdete zde:

www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0032579120307926

Kraus, A., Zita, L., Krunt, O., Härtlová, H., & Chmelíková, E. (2021). Determination of selected biochemical parameters in blood serum and egg quality of Czech and Slovak native hens depending on the housing system and hen age. Poultry Science, 100(2), 1142-1153.

Ing. Adam Kraus

Spoluautor

Po absolvování magisterského studia se zaměřením na Kvalitu a zpracování zemědělských produktů, pokračuje od roku 2018 své doktorské studium na Katedře chovu hospodářských zvířat. Na fakultě se zabývá výukou technologií zpracování masa. V roce 2019 se zúčastnil zahraniční stáže v Národním výzkumném ústavu živočišné produkce v Krakově. Aktivně publikuje a zúčastňuje se konferencí se zaměřením na užitkovost a kvalitu produkce slepic.

 

 

Napsat poznámku

Košík

Žádné produkty v košíku.

cs_CZCzech
Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat. Zobrazit více
Souhlasím