Slavnostní otevření
Dlouho očekávané otevření Výukového centra zpracování zemědělských produktů (VCZZP) Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů (FAPPZ) proběhlo 28. června v dopoledních hodinách.
Úvodního slova a slavnostního přestřihnutí pásky se ujali rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička, děkan FAPPZ Josef Soukup, ministr zemědělství Zdeněk Nekula, ředitel VCZZP David Farský, prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová a zástupce firmy PKS Jaroslav Kladiva, která stavbu realizovala. Řečníci kladli důraz zejména na obrovský potenciál nového pavilonu v oblasti vzdělávání studentů a vývoje nových technologií.
Děkan FAPPZ Soukup zmínil mimo jiné i prestižní projekt DRIFTFOOD, který na fakultě startuje pod vedením celosvětově respektovaného odborníka prof. Constantinose Stathopoulose za účelem vybudování špičkového výzkumného centra pokročilých technologií pro vysoce kvalitní, bezpečnou a udržitelnou regionální produkci potravin.
Výukové centrum tvoří celkem šest potravinářských provozů, které se zaměřují na zpracování masa, mléčných výrobků, pekárenskou a cukrářskou výrobu, zpracování ovoce a zeleniny, výrobu piva a lisování olejů. Kromě zmiňovaných technologií v budově najdete také senzorickou laboratoř, výživovou poradnu, gastroprovoz či řemeslnou prodejnu.
Zájem vidět prostory centra, které je unikátním projektem nejen v České republice, ale i střední Evropě byl obrovský. Komentované prohlídky pavilonu tak probíhaly až do pozdních odpoledních hodin. Téměř pět set návštěvníků mělo navíc možnost poctivé a lahodné produkty vyrobené v pavilonu ochutnat v rámci degustačního rautu.
Od nového školního roku bude Výukové centrum sloužit především studentům, kteří získají možnost nejen nahlédnout do potravinářských provozů, ale také seznámit se s jednotlivými technologiemi osobně v rámci svých praxí. Těšíme se na nové výrobní postupy a poznatky, které VCZZP přinese.
Podcast ČZU
Nový pavilon Výukového centra zpracování zemědělských produktů Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů vznikl v areálu České zemědělské univerzity. Jedná se o unikátní projekt nejen v Česku, ale také i střední Evropě. Budova sdružuje 6 potravinářských provozů, ale najdete tu i řemeslný obchůdek. V čem je přínos pro studenty a v čem tkví unikátnost projektu za více než 400 milionů korun? A co všechno najdeme v útrobách pavilonu? To prozradí dnešní host Podcastu plného života Ing. David Farský, který je ředitelem nově vzniklého centra.
Epizoda Podcastu plného života na Spotify
Základní informace
Výukové centrum zpracování zemědělských produktů sdružuje šest potravinářských technologií spolu s gastroprovozem, senzorickou laboratoří, výživovým poradenstvím, prostory pro školení a vlastní prodejnou pod jednou střechou. Významně zkvalitní úroveň výuky Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU v Praze, zejména pak studijních programů zaměřených na potravinářství, kvalitu zemědělské produkce a nutriční poradenství