Jídlo jako lék. Nebo ne?

Vědci zjistili, že palmový olej snižuje účinnost některých druhů antibiotik. 

Odolnost mikroorganismů vůči působení antibiotik je jedním z největších strašáků 21. století. Jejich rostoucí rezistence je zcela přirozeným jevem, který ovšem urychluje také časté a nadměrné užívání antibiotik. Jedním ze způsobů, jak se odolných bakterií zbavit je použití kombinace více druhů léčiv. Kombinovaná léčba s sebou ale často přináší celou řadu nežádoucích vedlejších účinků. Ty se mohou objevit také při kombinování léků s různými potravinami nebo výživovými doplňky, které často účinnost léků snižují. Velmi známým příkladem je grapefruit a grapefruitová šťáva. Ta ve střevech tlumí aktivitu některých enzymů (CYP3A4) a kvůli jejich nedostatečné aktivitě se pak do těla vstřebává mnohem vyšší množství účinných látek z léčiv. Ty mohou následně způsobovat kardiovaskulární obtíže a jiná rizika. Podobně interagují s jídlem i některé mastné kyseliny, a právě na ty se tým vědců tentokrát zaměřil. 

Jednou z nejvýraznějších bakterií, která je díky své stále rostoucí odolnosti považována za vážnou globální hrozbu, je Staphylococcus aureus. 

Growth curves of Staphylococcus aureus strains upon different concentrations of hydrolyzed palm oils or lauric acid ((A)—Astrocaryum vulgare oil; (B)—Cocos nucifera oil; (C)—Elaeis guineensis oil; (D)—lauric acid) determined spectrophotometrically. SA Staphylococcus aureus, OD optical density.

Vědci pomocí šachovnicové metody in vitro otestovali interakce mezi oxacilinem (beta-laktamové antibiotikum třídy penicilinů) a palmovými oleji z palmy tucuma (Astrocaryum vulgare), kokosovníku ořechoplodého (Cocos nucifera) a palmy olejné (Elaeis guineensis) vůči devíti kmenům S. aureus. Protože při plynové chromatografii byla jako hlavní složka všech olejů identifikována kyselina laurová, otestovali vědci v kombinaci s oxacilinem také její interakce. 

Výsledky ukázaly silné antagonistické interakce mezi palmovými oleji a oxacilinem. Podobné účinky následně vyvolala i zmiňovaná kyselina laurová. Vše tedy nasvědčuje tomu, že kombinace oxacilinu s palmovými oleji a jejich složkami může negativně ovlivnit léčbu stafylokokových infekcí u lidí (i zvířat). To platí jak v případě topické aplikace olejů (na povrch kůže), tak při vysokolipidových dietách. A v čem vlastně můžete na palmové oleje narazit? V současné době je bohužel díky nízké ceně najdeme ve většině výrobků, zejména pak – v čokoládách, sušenkách, margarínech a slaných pochutinách.  

Plné znění vědecké práce naleznete zde: www.nature.com/articles/s41598-020-80481-0

Lalouckova, K., Skrivanova, E., Rondevaldova, J., Frankova, A., Soukup, J., & Kokoska, L. (2021). In vitro antagonistic inhibitory effects of palm seed crude oils and their main constituent, lauric acid, with oxacillin in Staphylococcus aureus. Scientific Reports, 11(1), 1-12.

 

Ing. Klára Laloučková, Ph.D.

Spoluautorka článku

Absolventka doktorského studia v oboru obecná zootechnika na katedře mikrobiologie, výživy a dietetiky FAPPZ ČZU v Praze, od roku 2020 odbornou asistentkou téže katedry, kde se zabývá výukou výživy zvířat především se zaměřením na psy a kočky. V rámci aktivit na katedře a v kolektivu laboratoře mikrobiologie Výzkumného ústavu živočišné výroby se zabývá alternativními antibiotickými látkami ve výživě zvířat.

 
 

Prof. MVDr. Eva Skřivanová, Ph.D.

Spoluautorka článku

MVDr., Ph.D. a habilitace na VFU Brno, obor Výživa zvířat a dietetika. Prof. na ČZU v Praze, obor Obecná zootechnika. Výzkum v oblastech: výživa zvířat a mikrobiologie, kvalita a bezpečnost živočišných produktů, se zaměřením na studium antibakteriálních látek a jejich interakcí. Výuka předmětů Výživa zvířat ve vztahu k potravinám, Animal Nutrition, Výživa psů a koček. Členka Vědecké rady na FVHE VFU Brno, Oborové rady Výživa zvířat a dietetika tamtéž, předsedkyně Oborové rady Vědy o zvířatech na ČZU v Praze.

 
 

Napsat poznámku

Košík

Žádné produkty v košíku.

cs_CZCzech
Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat. Zobrazit více
Souhlasím